Myofasciale therapie & dry needling

/
/
Myofasciale therapie & dry needling

FAQ

Myofasciale therapie is een vorm van manuele therapie die gericht is op het behandelen van pijn en bewegingsbeperkingen in het lichaam door middel van het losmaken van verkrampte spieren en fascia (bindweefsel). Door middel van handmatige technieken zoals druk, wrijving en stretch, kan de therapeut de spieren ontspannen en de doorbloeding verbeteren.

 

Myofasciale therapie is geschikt voor een breed scala aan klachten, waaronder spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, nek- en rugklachten, fibromyalgie, tennis- of golfelleboog en carpaal tunnelsyndroom. Het kan ook helpen bij het herstellen van blessures, het verminderen van stress en het verbeteren van de algemene mobiliteit.

Een myofasciale therapie sessie duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de ernst van de klachten en de behoeften van de patiënt. Het aantal sessies dat nodig is, hangt af van de specifieke aandoening en de reactie van de patiënt op de behandeling. Sommige patiënten ervaren al verlichting na slechts enkele sessies, terwijl anderen misschien wel 10 of meer sessies nodig hebben voor een volledig herstel. De therapeut zal in overleg met de patiënt een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de individuele behoeften en doelen.

Myofasciale therapie

Myofasciale technieken worden gebruikt nadat het kinesitherapeutisch onderzoek heeft uitgewezen dat er betrokkenheid is vanuit de spieren. Dit kan een solitair spierprobleem zijn, maar soms kan het ook een volledige spierketting zijn die in dysfunctie is.
Spieren in dysfunctie ontwikkelen triggerpoints (dit zijn pijnpunten) die een specifieke lokale pijn geven alsook mogelijks pijn geven volgens hun uitstralingspatroon. Zo kan het aldus ook zijn dat pijn ter hoogte van de bovenarm en/of onderarm veroorzaakt wordt door een triggerpunt in een spier op het schouderblad.
Of zo hoeft pijn in verloop van het bovenbeen naar onderbeen toe niet persé een zenuwproblematiek te zijn, maar kan dit veroorzaakt worden door triggerpoints in spieren van de bil. Deze triggerpoints kunnen worden behandeld via manuele technieken of dry needling.

Gerelateerd

Dry needling

Dry needling is een techniek die gebaseerd wordt op westerse anatomische en neurofysiologische principes. Het effect van dry needling op triggerpoints is wetenschappelijk bewezen. De naald is even fijn als een accupunctuurnaald.

LauraVanHolder dry needling
Via deze techniek kunnen we dus vrij lokaal werken door het triggerpunt lokaal aan te prikken. Een triggerpoint die wordt aangeprikt geeft een korte krachtige samentrekking in de spier (wordt ook wel een ‘twitch’ genooemd). Door deze samentrekking verliest het triggerpunt zijn overmatige activeringsstoffen en krijgen we een soort van reset van de spier.

Bekijk ook

FAQ

Dry needling is een vorm van behandeling die gericht is op het verlichten van pijn en het verbeteren van de functie van spieren. Het wordt uitgevoerd door een therapeut die een dunne naald rechtstreeks in een triggerpunt steekt, wat een verharding of knoop in een spier is. Door de naald in het triggerpunt te plaatsen, wordt de spier gestimuleerd om te ontspannen, de doorbloeding te verbeteren en de pijn te verminderen.

 

Dry needling is geschikt voor een breed scala aan klachten, waaronder spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, nek- en rugklachten, tennis- of golfelleboog, frozen shoulder en carpaal tunnelsyndroom. Het kan ook helpen bij het herstellen van blessures, het verminderen van stress en het verbeteren van de algemene mobiliteit.

 

Dry needling kan in sommige gevallen enige pijn of ongemak veroorzaken, maar de meeste patiënten ervaren slechts een lichte prikkeling of een gevoel van druk. De sessie duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van het aantal triggerpoints dat behandeld moet worden. Na de behandeling kan er sprake zijn van een lichte spierpijn, maar deze verdwijnt meestal binnen 24-48 uur. De therapeut zal de patiënt informeren over eventuele bijwerkingen en advies geven over het herstelproces.

Bekijk onze andere behandelingen​

Ontdek meer over de verschillende behandelingen waarmee we onze patiënten helpen.

Maak makkelijk en snel online een afspraak. Duw op onderstaande knop of contacteer ons voor meer info.

Laura kinamie

Kinamie: Jouw vriend in je revalidatie.

Ervaring & expertise

Bij Kin’amie geloven we in de kracht van samenwerking tijdens jouw revalidatie. 

Lees zeker ook de pagina ‘over ons’ & leer onze werkingsprincipes kennen!

Scroll naar boven